Sociaal

© Pascal MannaertsDe sociale component van India House Leuven integreert het caritatieve en de ontwikkelingsgedachte maar ook de fascinatie voor de andere en het vreemde.

India is lawaaierig, fascinerend en overweldigend. Iedereen die het land voor de eerste keer bezoekt, wordt geraakt door contrastervaringen en kan niet onverschillig blijven. Sommigen blijven terugkomen naar India, anderen voelen zich totaal bevreemd, maar allemaal zijn ze geraakt door “Incredible !ndia”.

Leuven kent enkele initiatieven die zich specifiek richten op India, zoals The Indian Students Association of Leuven (ISAL), PAZ vzw, Partners zonder grenzen, ROSE vzw, Zuster Jeanne Devos Fonds en INTACH Belgium Chapter. Sommige initiatieven zijn ontstaan door toevalligheden (reiservaringen naar India), andere door idealisme om iets te doen voor India (zoals de Leuvense ere-burger Zr. Jeanne Devos met het Zuster Jeanne Devos Fonds en de National Domestic Workers' Movement) en nog andere door Indiase en/of Belgische alumni van de KU Leuven (bv. Prof. Chetan Solanki in het Indian Institute of Technology IIT te Mumbai). Wat hen allen bindt, is hun passie voor India en hun drang om dit over te brengen op de Leuvenaars en ruimer op de Belgen. Zij vormen een sociale brug tussen Leuven en India en hebben een mooi informeel netwerk dat India House Leuven wil gebruiken om anderen te enthousiasmeren om India te leren kennen. India House Leuven wil voor al die vierdepijlerinitiatieven een platform zijn van ontmoeting, van dialoog met de stad Leuven en de KU Leuven maar ook de brug vormen naar de bedrijfswereld en de politiek.

Zowel in België als in India bestaat in de bedrijfswereld een groeiende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (corporate social responsibility). ngo’s en bedrijven zoals Time4Society en ViaVia Tourism Academy zoeken nieuwe wegen om hun doelen in respect voor “people, profit and planet” te realiseren.

India House Leuven wil een platform zijn waar al die partners initiatieven kunnen uitwerken om mensen te sensibiliseren en samen te brengen. Vanuit India House, wordt in kader van de Indiase Smart Cities Mission, ingezet op mogelijke stedelijke uitwisselingen waarbij ook het sociale aspect meegenomen wordt. In de bestaande samenwerkingen met New Delhi Municipal Council en met Gwalior, als onderdeel van het door Europa ondersteunde project International Urban Cooperation, wordt dit verder uitgewerkt.