Cultureel

Als bakermat en ontmoetingsplek van de wereldgodsdiensten kent India een enorme rijkdom aan culturele tradities, gaande van de tribale cultuur (artistieke vaardigheden, dans en gezangen) van de originele bewoners (adivasis), over de duizenden jaren oude hindoecultuur, tot de meer recente invloeden van de Moghuls en Britten.

Cultuur en religie zijn nauw verweven in India en dat vindt zijn neerslag in alle aspecten van het dagelijkse leven. Tegelijkertijd assimileert India snel hedendaagse invloeden (zoals bv. de fusion tussen flamenco en klassieke Indiase muziek of de Punjab Underground). De moderne kunstscène is een even bloeiende business als Bollywood, de door Hollywood geïnspireerde maar zuiver Indiase filmindustrie.

Het culturele landschap van Leuven is rijk en gevarieerd. Belangrijke spelers zijn onder meer het cultuurcentrum 30CC, het kunstencentrum STUK, KUnST Leuven vzw, Het Depot (muziekcentrum), OPEK (centrum voor podiumkunsten) en M-Museum Leuven. De Schatkamer van Sint-Pieter en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur in de Parkabdij vervolledigen dit summiere overzicht van de rijke kunst- en culturele traditie van de stad.

India en Leuven hebben reeds samengewerkt, onder meer op het gebied van erfgoed. Sinds 1984 speelt de Indian National Trust for Art and Cultural Heritage (INTACH) een belangrijke rol in de bewaring en de duurzame ontwikkeling van de unieke culturele diversiteit van India. De Belgische afdeling van INTACH is gehuisvest in Leuven. INTACH België steunt (onder meer financieel) het project van de Verloren Tuinen van Khajuraho. Dit project combineert de restauratie van cultureel erfgoed met duurzame landbouw, toerisme en ontwikkeling.

Het Europalia India Festival is de uitgelezen gelegenheid om verschillende Indiase culturele evenementen te organiseren, zoals concerten en de tentoonstellingen Tempels, Forten & Paleizen en Beelden van een vergeten ontmoeting. Daarenboven organiseert het onafhankelijke Filmhuis Cinema Zed een minifestival met Indiase films.

In 2020 wil het India House Leuven een 'India Festival' aanbieden met onder meer Indiase muziek, dans, tentoonstellingen en films.