Vernissage - Diamond Barway door Sander Buyck 2/6/2016

Donderdag 2 juni > 19.30 uur
KADOC | Vlamingenstraat 39 | 3000 Leuven

Barway is de naam van een regio in de Indiase deelstaat Jharkhand. Omdat er ooit diamant gevonden zou zijn, wordt ze ook wel Diamond Barway genoemd. Er wonen vooral Adivasi of Tribals: etnische groepen die beschouwd worden als nazaten van de oorspronkelijke bevolking van India. De Adivasi leefden lange tijd geïsoleerd van de politieke machthebbers, maar de laatste eeuwen komen ze steeds meer onder druk te staan. Onder de Britten hadden zij problemen rond landeigendom en tegenwoordig is hun woongebied begeerd voor zijn bodemrijkdom. Sinds de negentiende eeuw staan sommige Adivasi-groepen open voor het christendom. Niet alleen geloofden zij traditioneel reeds in één godheid (zoals christenen, in tegenstelling tot hindoes), maar bovendien werden ze door missionarissen gesteund in hun verzet tegen de lokale grootgrondbezitters. Ook Vlaamse paters trokken naar India. De bekendste is ongetwijfeld Constant Lievens (1856-1893), die tussen 1885 en 1892 actief was in de streek.

Meer dan 120 jaren later heeft de Gentse fotograaf, en winnaar van de Provinciale Prijs Beeldende Kunsten 2013, Sander Buyck de laatste tocht van Lievens overgedaan. In 2015 reisde hij enkele keren door Diamond Barway, waar hij werd toegelaten in lokale gemeenschappen en allerlei dagelijkse taferelen kon vastleggen. Het resultaat is een fotoreeks over Adivasi-gemeenschappen die proberen te overleven tussen traditie en moderniteit.

We zien de eenvoudige woningen, de dagelijkse routine, de markt als bruisend centrum. We zien mannen op jacht gaan, meer om een traditie in ere te houden dan om prooien te vangen. Daarnaast zijn we getuige van de sporen die Lievens in Diamond Barway heeft achtergelaten. Zijn aanwezigheid wordt in herinnering gebracht in de vorm van materieel erfgoed, maar ook door een reeks massavieringen op plaatsen waar Lievens grote groepen Adivasi heeft gedoopt of een mirakel zou hebben verricht.

Na een inleiding door Prof. Dr. Idesbald Goddeeris (KU Leuven) wordt u een receptie aangeboden.
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor 26 mei aan sabine.vanreybroeck@kadoc.kuleuven.be of via 016 32 35 00.

Vrij toegankelijk tot 28 augustus 2016 van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gesloten op 11, 21 en 22 juli en op 15 augustus.

Bekijk het Facebook-event