Smart Cities - Smart Health Mission to New Delhi - april 2016

De voorbije week bezocht een delegatie van Leuven Mindgate, onder leiding van schepen van Economie Mohamed Ridouani, de Indiase hoofdstad New Delhi om het Leuvense potentieel rond gezondheid en high-tech in de kijker te zetten. Met resultaat, want New Delhi wil samenwerken met imec, UZ Leuven, KU Leuven en Materialise.

“Binnen het netwerk Leuven Mindgate bundelen we samen met de universiteit, het UZ, imec en heel wat bedrijven de krachten om onze stad als dé kennisregio voor gezondheid, technologie en creativiteit op de wereldkaart te zetten”, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani. “Deze gezamenlijke handelsmissie naar economische wereldspeler India was daarin een belangrijke stap.”

Slimme steden
De Indiase premier Narendra Modi heeft het ambitieuze proefproject opgezet om honderd steden om te vormen tot zogenaamde ‘slimme steden’, die vernieuwende technologieën inzetten om sociale, economische en ecologische problemen op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan het meten van lucht- en waterkwaliteit en het bewaken van het openbaar domein met goedkope, krachtige camera’s die verbonden zijn met het internet.  Met ICT in alle steden het dagelijks leven comfortabeler en veiliger maken, is waar de premier naartoe wil.

“Het was het ideaal moment om de Leuvense wereldtop rond high-tech en gezondheid voor te stellen, nuttige contacten te leggen en het mooie verhaal van Leuven te vertellen”, zegt Ridouani. “En daar zijn we met verve in geslaagd.”

Veelbelovende overeenkomsten
“Onze handelsmissie is een succes te noemen. New Delhi en Leuven kunnen elkaar heel wat bieden”, beaamt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van VOKA Vlaams- Brabant. “De noden rond gezondheidszorg, propere lucht en water zijn groot in India. Hier liggen grote kansen voor onze ondernemers.”

“Onze bedrijven en instellingen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren voor de gezondheidszorg in India, en tegelijk een nieuwe afzetmarkt in de grootste democratie ter wereld aanspreken, wat voor werkgelegenheid in onze regio zal zorgen”, vertelt Ridouani.

In het najaar staat een bezoek van een Indiase delegatie aan onze stad gepland om de afspraken te concretiseren. Leuven zal ook ambtenaren uit New Delhi ontvangen. “Zij zullen hier stage lopen, om bij te leren en goede praktijken mee terug te nemen naar New Delhi”, zegt Ridouani.

Relaties  India - Leuven
Leuven werkt op vele vlakken samen met India. Een toenemend aantal Indiase studenten en onderzoekers maakt zijn opwachting aan de KU Leuven, imec en tal van spin-off bedrijven. Ondertussen woont in Leuven de tweede grootste populatie Indiërs in België, na Antwerpen. Om de relaties tussen Leuven en India te stimuleren op cultureel, economisch en wetenschappelijk vlak, werd in oktober 2013 het India House Leuven opgericht, een samenwerking tussen stad Leuven, KU Leuven, VOKA Vlaams-Brabant  en verschillende culturele en sociale organisaties. Als resultaat mag Leuven Mindgate in het najaar een Indiase groep van een vijftigtal studenten en ondernemers verwachten, die op hun beurt Leuven komen verkennen. Ook de volgende jaar staan bezoeken en activiteiten met India gepland om de relaties te versterken en dit ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen België en In