NDMC delegatie bezoekt Leuven 22/6/2017

Leuvense relatie met Indiase hoofdstad New Delhi krijgt vorm 

De Indiase hoofdstad New Delhi reist met 25 Indiase ambtenaren en beslissingsnemers de halve wereld rond om in Leuven kennis en inspiratie op te doen. India House Leuven connecteert de Indiase hoofdstad met Leuven. De focus ligt op het delen van ervaringen en expertise op vlak van de nieuwe lesmethodes in onderwijs en ICT, ecologisch en duurzaam onderhoud van het openbaar groen en innovatieve technologie voor slimmere steden.

Vorig jaar trok één van de trekkers achter het India House Leuven, schepen Mohamed Ridouani, naar India.  Hij leidde een Leuven MindGate missie met medische toppers zoals imec, UZ Leuven en Materialise. De succesvolle missie en de contacten van het India House Leuven in New Delhi,  zorgen nu voor een uitwisseling met Indiase ambtenaren en beslissingsnemers.

Vanaf donderdag 22 juni 2017 ontving de stad Leuven deze delegatie gedurende 3 dagen. Nadien volgde ondermeer een uniek aangepast programma per doelgroep.

In het kader van het betere leefbaarheid van een stad (wat ook de baseline is van de Indiase Smart Cities Mission is), speelt openbaar groen een belangrijke rol. De bedoeling is om vooral bij te leren m.b.t. het ecologisch en duurzaam onderhoud van het openbaar groen, met een speciale focus op boomverzorging én op de historische dimensie van veel van onze groene stadplekken. Hierbij krijgen de 10 leidinggevende ambtenaren van de groendienst - van New Delhi ook een theoretische opleiding die door Syntra werd uitgewerkt, en wordt – naast onze wereldberoemde kruid tuin, en het bijzondere kader van de Parkabdij – ook een uitstap gepland naar de historische boomgaard van het Kasteel van Gaasbeek en de Nationale Plantentuin van Meise.

Verder is Leuven – als oude universiteitsstad met talloze onderwijsinstellingen –een gedroomde plek om kennis te maken met de best practices in lesgeven, ICT-toepassingen of onderwijsprojecten (zoals de gemeenschapsmoestuin van – weeral – de Parkabdij).

En tot slot  stonden bezoeken aan Leuvense bedrijven en onderzoeksinstellingen op het programma: ondermeer imec, Commscope, Option, Hydroscan, KU Leuven, Materialise, …