Economisch

De economische groei van India, gemiddeld 7% per jaar, is indrukwekkend. Het aandeel in het globale Bruto Binnenlands Product verdubbelde van 2,5% in 1980 tot 7,8% in 2018. De Indiase economie steeg op 10 jaar tijd van de 13de economie in 2005 tot momenteel de 6de wereldwijd. Bovendien is ze divers met sectoren zoals de traditionele en moderne landbouw, textiel en handwerk, een breed scala van moderne industrieën en een veelheid van diensten. Het bekendste bedrijf is meteen ook het meest gediversifieerde: TATA. Het is onder meer de grootste autoproducent van India en daarnaast ook actief in de staalproductie, de telecommunicatie, het hotelwezen, consultancy, enz. Het is ook aan een expansie buiten India bezig en heeft belangen in België.

De Indiase economie wordt voornamelijk gedreven door het binnenlandse consumentenverbruik en verschilt van andere Aziatische economieën die het exportgerichte model hebben gevolgd. Door de enorme groei van de Indiase middenklasse kan dit uitgestrekte land de eerste grote ‘koopeconomie’ van Azië worden. De Indiase olifant is misschien trager dan de Chinese draak maar zal op zijn tempo ook de wereld veroveren.

Vlaanderen is centraal gelegen in West-Europa, midden in het meest vooruitstrevende en geïndustrialiseerde gebied tussen Londen, Parijs, Amsterdam en het Ruhrgebied. Het is een van de meest geglobaliseerde regio’s en wordt gekenmerkt door hoge productiviteit. Vlaanderen vertegenwoordigt 60% van het BNP en 80% van de Belgische export. De economische betrekkingen tussen Vlaanderen en India nemen toe. India staat in de Vlaamse top 10 van de belangrijkste exportbestemmingen. Edelstenen en edele metalen vertegenwoordigen 80% van de export van Vlaanderen naar India. Omgekeerd importeert Vlaanderen voornamelijk afgewerkte diamanten en andere edelstenen, minerale producten, chemische en farmaceutische producten.

Leuven is een middelgrote stad met kenmerken van een metropool , gelegen in het hart van België. Mondiale bedrijven zoals AB InBev (de grootste brouwer van de wereld), imec (het toonaangevende R&D- en innovatiecentrum voor nano-elektronica en digitale technologie) en Waterleau (één van de weinige wereldwijde spelers met een complete portfolio van water-, lucht- en afvalverwerking en toepassingen om energie terug te winnen) hebben belangrijke zakelijke relaties met India. Met een combinatie van een rijke cultuur en historisch erfgoed in een levendige stad vol energie en creativiteit kan Leuven concurreren met de andere Vlaamse historische steden. Gelegen op slechts vijftien minuten van de internationale luchthaven van Brussel en dertig minuten van Brussel, de hoofdstad van Europa en de zetel van veel internationale organisaties, heeft Leuven alle voordelen van de hoofdstad.

India House Leuven wil de economische contacten tussen India en Leuven bevorderen. Concreet wil het zakelijke relaties en investeringen stimuleren door netwerken op te zetten, informatie en kennis te verspreiden en ervaringen te delen. Het zal bijvoorbeeld in nauwe samenwerking met bestaande organisaties zoals Voka - Kamer van Koophandel Leuven, Flanders Investment and Trade (FIT) en BICC&I ondersteuning verlenen aan Indiase en Belgische bedrijven. Daarnaast wil het ook reizen en toerisme promoten omdat het ervan overtuigd is dat dit niet alleen de wederzijdse verstandhouding maar ook de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid ten goede komt.