Voorwoord schepen Ridouani

Aansluitend bij de start van europalia.india (4 oktober 2013 - 26 januari 2014) opent op 5 oktober 2013 India House Leuven zijn deuren. Dit is een initiatief van de stad Leuven, de KU Leuven en andere belanghebbenden zoals culturele en sociale organisaties, de bedrijfswereld en particulieren met bijzondere interesse voor de samenwerking tussen India en België. Samen met al deze partners wil India House Leuven voortbouwen op een aantal initiatieven die in het recente verleden plaatsvonden zoals de Euro India Summit die de stad Leuven in oktober 2011 organiseerde en de Leuven India Focus, een academisch initiatief dat sinds april 2010 seminaries organiseert aan de KU Leuven.

Een toenemend aantal Indiase studenten en onderzoekers maakt zijn opwachting aan de KU Leuven, imec en tal van spin-off bedrijven. Daarnaast hebben reeds verschillende Leuvense bedrijven belangrijke zakenpartners in India. Omwille van de vele groeimogelijkheden van India wil de stad Leuven de samenwerking met het land op academisch, cultureel, sociaal en economisch vlak versterken. India House Leuven wil als het ware een brug vormen tussen Leuven en India. India House Leuven liet zich hiervoor inspireren door een gelijkaardig initiatief in Spanje: het Casa de la India te Valladolid dat nu reeds meer dan vijf jaar bestaat.

India House Leuven wordt gehuisvest in de Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven. Het zal een huis voor ontmoetingen en uitwisselingen zijn tussen Leuvenaars en Indiërs op doortocht of wonend in België, een knooppunt voor allerhande activiteiten die Leuvenaars en Indiërs bij elkaar brengen. Vanaf het najaar van 2013 zal India House Leuven verscheidene activiteiten organiseren zoals tentoonstellingen, lezingen en dans- en muziekoptredens. Het volledige programma vindt u hier. Hopelijk tot op één van de activiteiten.

 

Mohamed Ridouani schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed