KU Leuven meest innovatieve universiteit in Europa voor vierde jaar op rij

Europa's meest innovatieve universiteit is de KU Leuven.

KU Leuven heeft haar eerste plaats deels verdiend door een groot volume aan invloedrijke uitvindingen”, stelt Reuters. Een recent hoogtepunt aan de KU Leuven was de ontwikkeling van een paneel dat waterdamp uit de lucht kan omzetten in waterstofgas. Na tien jaar onderzoek en ontwikkeling kan het paneel nu 250 liter waterstof per dag produceren. Dat is een wereldrecord, aldus de bio-ingenieurs van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse.

Rector Luc Sels is erg trots op de eerste plaats. "Dit resultaat bevestigt dat onze universiteit niet alleen een plaats is voor intellectueel debat, onderwijs dat gebaseerd is op wetenschappelijke kennis en baanbrekend fundamenteel onderzoek. We dragen ook sterk bij aan innovatie en valorisatie. De universiteit, Vlaanderen en de hele maatschappij zijn hierbij gebaat. De eerste plaats voor de KU Leuven in Reuters' ranking van dit jaar is een erkenning van het fantastische werk van onze onderzoekers en van KU Leuven Research & Development."

KU Leuven Research & Development (LRD), dat opgericht werd in 1972, was één van de eerste centra voor de overdracht van kennis en technologie in Europa. Het centrum heeft de universiteit geholpen met meer dan 120 spin-off-bedrijven in uiteenlopende sectoren. In 2018 werd de KU Leuven zevende op de lijst van Thomson Reuters met de meest innovatieve universiteiten ter wereld, de hoogste plaats voor een universiteit buiten de Verenigde Staten.

De top 10 van Reuters: Europa's meest innovatieve universiteiten

  1. KU Leuven 
  2. Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg
  3. Imperial College London
  4. Universiteit van Cambridge
  5. EPFL - École polytechnique fédérale de Lausanne
  6. University College London
  7. Technische Universiteit München
  8. Universiteit van Manchester
  9. Universiteit van Zurich
  10. Eidgenössische Technische Hochschule Zürich